Toggle Nav
Winkelwagen

Blog

 1. Folie plakken op dubbelglas, kan dat??


  Veel mensen plakken folie op hun raam. Dit is natuurlijk geen probleem maar het heeft wel een kanttekening. Welke folie ga je gebruiken en waar ga je deze folie plakken.

  Garantie

  We beginnen eerst met een stukje garantie. In het algemeen geeft een fabrikant een X aantal jaren garantie op isolerend dubbelglas.  Aan deze garantie zit wel een aantal voorwaarden verbonden. Als er door verandering of bewerking aan de eenheid van het glas schade ontstaat, heb je geen recht op garantie. Onder verandering of bewerking van de eenheid wordt ook verstaan het plakken van folie op dubbelglas. Bij enkelglas kent men geen algemene garantie van de fabrikant.


  Voor enkelglas maakt het niet uit wat je erop plakt, zonwerende raamfolie of folie tegen inkijk (privacy folie). De warmte die dan ontstaat wordt vrij snel verplaatst naar de buitenzijde van het glas. Bij enkelglas ramen die in het volle zonlicht staan wordt het afgeraden om donkere raamfolie te gebruiken. Dit vanwege de warmteopbouw die kan ontstaan. Het glas wordt door de combinatie van zonlicht en donkere raamfolie erg warm. De warmte die dan in het glas zit kan niet snel genoeg worden afgevoerd. Door de warmteopbouw die dan ontstaat, bestaat de kans op een thermische breuk (later in deze blog leg ik uit wat een thermische breuk is). 

   

  Eigenschap van glas

  Als je folie gaat plakken op dubbelglas dan verander je de eigenschappen van het glas. Als je bijvoorbeeld zonwerende folie wilt gaan plakken op dubbelglas dan wordt het aangeraden om de folie aan de buitenzijde van het raam te plakken om een thermische breuk te voorkomen. Folie weerkaatst de meeste zonne-energie, een klein deel wordt doorgelaten en een deel wordt door de folie en het glas geabsorbeerd. Hierdoor krijg je een warmteopbouw in het raam. Als je de folie aan de buitenzijde van dubbelglas plaatst, is dit geen probleem. De warmte die dan ontstaat wordt vrij snel afgegeven aan de omgeving (zelfs bij een warme en windstille dag). De zon heeft een grote bleekkracht. Als je folie aan de buitenzijde gaat plaatsen let er dan op dat deze folie weersbestendig is en niet verkleurt.

   

  Plaats je de folie aan de binnenzijde van dubbelglas dan kan het raam de warmte niet goed kwijt. Tegenwoordig zijn de ramen dusdanig goed geïsoleerd dat de warmte niet snel genoeg via de buitenkant kan worden afgevoerd. Hierdoor krijg je warmteopbouw en vergroot je de kans op een thermische breuk.

   

  Wat is een thermische breuk


   Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het raamoppervlak. Als je folie op een raam plakt dan kan dit raam warm worden. Als deze warmte niet goed naar de buitenkant kan worden afgevoerd dan kunnen er temperatuurverschillen ontstaan van meer dan 30 graden. Dit betekent dat een bepaald deel van het glas veel uitzet en een ander deel van het glas minder uitzet. Hierdoor krijg je spanningen in het raam waardoor het glas kan breken. Zo’n breuk  noem je een thermische breuk. Dit is geen productiefout en valt dan ook niet onder de garantie.

  Dus samengevat: zodra je folie gaat plakken op een raam, vervalt de garantie. Als je toch folie wilt gaan plakken, vraag je dan het volgende af:

  - Bestaat er kans op een thermische breuk;
  - Staat het raam in de volle zon ja of nee;

   

  Bij twijfel, plaats de folie aan de buitenzijde van het raam om warmteopbouw te voorkomen.

   

  Continus Reading »
 2. Ecoflap brievenbusklep


  Energie besparen in een tochtig huis valt niet mee. In plaats van de thermostaat een graadje lager te zetten zal eerder de neiging zijn om er een paar graden bij te doen. Dat is jammer, want extra stoken helpt niet echt, terwijl het gasverbruik wel fors omhoog gaat.

  Tocht in huis is niet comfortabel

  Het voelt koud aan, de kachel staat volop te draaien en nog steeds voel je die kou langs je benen gaan, ergernis. Je denkt alles al te hebben aangepakt, alle naden en kieren zijn dicht. De ramen op de bovenverdieping zijn in de winter gesloten, toch?? Wel een puntje van aandacht overigens, koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht. Dus als je op de bovenverdieping de ramen open hebt staan met koud weer, dan zal de koude lucht van buiten via het trapgat naar beneden vallen. Beneden wordt het dan koud, dus de kachel een paar graden hoger, met als gevolg dat de warme opstijgende lucht van beneden naar boven zal gaan. Je hebt het vast wel eens gemerkt, het lijkt boven wel warmer dan beneden, KLOPT. Dus als het beneden tocht, ramen boven dicht doen.

   

   tocht in je woning

  Brievenbus

  Als je denkt alles te hebben gedaan om tocht in je woning te voorkomen en je voelt dan nog steeds ergens tocht vandaan komen, controleer dan eens je brievenbus. Grote kans dat daar veel kou (tocht) vandaan komt. Volgens schattingen heb je  27% warmteverlies alleen al door de brievenbus. Vooral als de wind op je voordeur staat is de kans groot dat je brievenbus de boosdoener is van die tocht langs je benen. De brievenbusklep aan de buitenkant doet zeer weinig, die zit er meer voor de sier. Aan de binnenkant zit soms een brievenbusborstel geplaatst, dit helpt wel een beetje de tocht voorkomen maar als de sleuf van de brievenbus maar enigszins op de wind staat komt er toch veel koude lucht langs de brievenbusborstel je woning binnen.

   

  Ecoflap brievenbusklep

  Nooit meer tocht of warmte verlies door je brievenbus. Het klinkt ongeloofwaardig maar het is echt waar. In Engeland heeft men een zeer inventieve brievenbusklep ontworpen, de zogenoemde Ecoflap.

   

  Het ontwerp van deze Ecoflap brievenbusklep is zo slim, dat de kracht van de tocht wordt gebruikt om de klep van de brievenbus gesloten te houden. Bij dit ontwerp komt geen magneet of veer aan te pas. Het maakt niet uit van welke kant de wind komt, hoe harder het waait, hoe beter de brievenbusklep sluit. De Ecoflap is zeer simpel te monteren, aan de binnenkant van je deur. Je kunt de Ecoflap monteren met de bijgeleverde schroefjes en of kit. Dus die mooie brievenbusklep aan de buitenkant kun je gerust laten zitten. Ondanks het perfect sluitende ontwerp gaat de klep zeer licht en gaat de post er erg makkelijk doorheen, geen gekreukte post, gescheurde krant of beklemde vingers. Kijk maar eens naar het volgende filmpje;

  Het enige vereiste is dat je brievenbussleuf horizontaal is. Sommige woningen hebben een brievenbussleuf welke verticaal is geplaatst, dan werkt de Ecoflap brievenbusklep niet. Let ook

   ecoflap

  goed op of de Ecoflap over je bestaande brievenbussleuf heen past. Op onze site worden de maten van de Ecoflap nog eens duidelijk weergegeven. Nog een voordeel van deze Ecoflap, geen last meer van inregenen. Als de wind op je deur staat en het regent, dan is die natte deurmat ook verledentijd. 

   

  Heb je last van tocht en wil je dit probleem oplossen? Met de Ecoflap brievenbusklep is dit voorgoed verledentijd;

  Continus Reading »
 3. Solar verlichting

  Wat is er nu mooier dan gratis licht dat je kunt plaatsen waar je maar wilt. Solar verlichting is hiervoor de oplossing. Natuurlijk moet je de lamp eerst  aanschaffen maar het licht dat de lamp geeft is gratis.

  Solar betekent Zonne, dus eigenlijk zouden we moeten zeggen Solar Energy. Oftewel verlichting op zonne-energie. Verlichting dat licht geeft doormiddel van zonne-energie heeft geen kabels nodig en hoeft niet aangesloten te worden op een netspanning (stopcontact). Waarom niet? Solar verlichting is voorzien van een zonnepaneeltje.

   

   Solar terrasverlichting

  Maar hoe werkt het dan

  De Solar verlichting van tegenwoordig is voorzien van fotovoltaïsche cellen die zijn gemonteerd op een zogeheten zonnepaneel. Een zonnepaneel vangt overdag zon- en daglicht op en zet dit vervolgens om in energie. Deze energie wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij. Over het algemeen is de Solar verlichting voorzien van een schemersensor. Dat betekent, dat zodra de schemering invalt de verlichting automatisch zal gaan branden.

   

  Solar verlichting is voorzien van een LED lampje, om de simpele reden dat een LED lampje zeer weinig stroom gebruikt. Ongeveer 0,02 ampère. Dat betekent dat je heel veel uren licht hebt voordat een volle batterij leeg is. Dat betekent een X aantal avonden van schemer tot aan de ochtendglorie verlichting in je tuin.

   

  Waar moet je rekening mee houden

  Ten eerste is het raadzaam om vooral bij de wat duurdere Solar verlichting, een Solar lamp te kiezen waarbij je de oplaadbare batterijen kunt vervangen. Na een aantal jaren zal de werking van een oplaadbare batterij minder worden of de batterij zal zelfs geen energie meer kunnen opslaan. Dan is het goedkoper om de oplaadbare batterij te vervangen dan dat je een nieuwe Solar lamp moet gaan kopen.

   

   Solar verlichting

   Ten tweede is het aan te bevelen om Solar verlichting op een plek neer te zetten/hangen waar je direct zonlicht hebt, dus daar waar de meeste zonuren zijn. Hoe meer zonuren, hoe beter de batterij geladen wordt, dus hoe voller de batterij. Bij zeer donker weer zal een zonnepaneel minder of zelfs geen energie opwekken en wordt een batterij dus op dat moment ook niet opgeladen. Mede daarom moet je Solar verlichting niet in de schaduw plaatsen. Dat betekent ook dat als je verlichting aan een muur hangt, deze muur niet op het noorden moet zijn. Aan de noordkant van een muur of schutting is namelijk nooit zon, en zal je Solar verlichting niet gaan branden.

   

  In de winter periode zal een Solarlamp dus ook minder lang branden dan in de zomer.

   

  En als laatste en zeker niet de minst belangrijke, laad de batterijen van een Solarlamp voor ingebruikname eerst goed op. Over het algemeen hebben alle Solar lampen een aan/uit knopje. Zet de schakelaar op “uit" en plaats de lamp op een zonnige plaats. Laat de lamp hier een paar dagen staan (afhankelijk van de aantal zonuren) zodat de batterijen de kans krijgen om volledig te worden opgeladen. Daarna kun je de schakelaar op “aan” zetten en ‘s avonds genieten van je Solar verlichting.

   solar lampjes

   

  Je zult niet de eerste zijn die mij een mail stuurt met de klacht, dat de lamp na een paar dagen al niet meer werkt. De reden dat de lamp zo snel uit  gaat is eigenlijk zeer eenvoudig. Als een batterij niet volledig is opgeladen (wat normaal is als je een nieuwe lamp koopt) en de lamp gaat in de avonduren aan, zal er de volgende dag in de batterij nog minder stroom zitten. Als je dan ook nog eens dagen hebt waarbij er niet erg veel zon is, zal de batterij dus bijna niet opgeladen worden. Met als gevolg dat de batterij leeg raakt en de lamp niet meer zal gaan branden. Als je de batterij eerst goed oplaadt voor ingebruikname kun je dit voorkomen en kun je volop genieten van deze Solar verlichting in je tuin of op het balkon.

   

  Wil je ook graag leuke Solar verlichting in je tuin, balkon of op het terras, kom dan eens kijken op onze website; Klik hier voor ons  assortiment.

  Continus Reading »
 4. Specificaties powerbank

  Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone of ander mobiel apparaat waarmee je non-stop bent verbonden met het internet, foto’s maakt of, als je met outdoor activiteiten bezig bent, het GPS systeem aan hebt staan. Wat krijg je dan, te snel een lege batterij.  Vandaar dat er tegenwoordig een hele hype is ontstaan op externe opladers. 

   

  Specificaties van een powerbank, wat kun je daar nu mee

  Deze externe opladers noemen we een powerbank. De powerbank heb je in twee soorten. Je hebt een powerbank die je alleen kunt opladen via een USB aansluiting van bijvoorbeeld je PC en/of via het stopcontact en je hebt de Solar powerbank. Naast dat je deze ook kunt opladen via een USB aansluiting en/of het stopcontact, kan de Solar powerbank ook opgeladen worden door middel van het bijbehorende zonnepaneeltje.

   

  Voordeel van een Solar powerbank is dat je niet meer afhankelijk bent van een voedingsbron. Een Solar powerbank kan namelijk ook opgeladen worden door middel van zonlicht. Je hangt de powerbank bijvoorbeeld aan je rugzak tijdens een lange wandeling en je hebt er geen omkijken meer naar. Door middel van het zonlicht wekt het zonnepaneeltje energie op zodat de oplaadbare batterij van de powerbank weer wordt opgeladen.

   powerbank specificaties

   

  Wat is een zonnepaneel

  Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen die zonlicht omzetten in energie. Deze energie is nodig om de oplaadbare batterijen die in een powerbank zitten op te laden. De opbrengst van een zonnepaneel is wisselend, dit komt doordat de weersomstandigheden over de hele dag nooit hetzelfde zijn. Er is een aantal factoren die invloed heeft op de opbrengst van een zonnepaneel.

   

  - Het vermogen van een zonnepaneel;
  - De weersomstandigheden, een zonnige dag of juist niet;
  - Hangt het zonnepaneel wel of niet goed in de zon;
  - Jaargetijden, in de zomer heb je over het algemeen meer zonuren dan in de winter;

   

   powerbank specificaties wat kun je er mee

  Specificaties

  Bij de productinformatie van een Solar powerbank staan de nodige technische gegevens van de powerbank en het zonnepaneel.

  Als voorbeeld:

   

  - Capaciteit powerbank 3,7V / 2000mAh;
  - Zonnepaneel 5,5V / 80mA;
  - Afmeting 5 x 12 x 1 cm;
  - Gewicht 55 gram;
  - Input 5V / 500mA;
  - Output 5,5V / 1A;

   

   

  Capaciteit

  Wat kun je nu met deze productinformatie. De belangrijkste eigenschap van een powerbank is de capaciteit. De capaciteit zegt eigenlijk, hoe vaak kan deze powerbank een mobiel apparaat opladen. Stel je hebt een iPhone 6, deze smartphone heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 1810mAh (Deze informatie vind je in de specificaties van je telefoon). Volgens de product informatie in dit voorbeeld heeft de powerbank een capaciteit van 2000mAh. Dat betekent dat als de batterij van je iPhone leeg is, de batterij éénmaal opnieuw opgeladen kan worden met deze powerbank.
  Want: 2000mAh : 1810mAh = 1,10
  Er staat 1,10 maar we zeggen 1 omdat er altijd energieverlies is.

   

  Wil je de iPhone 2 maal op kunnen laden, dan moet je een powerbank hebben met een capaciteit van minimaal 4000mAh.
  Want: 4000mAh : 1810mAh = 2,20

   

  Zonnepaneel

  De gegevens van het zonnepaneel vertellen iets over de laadtijd. Dus in hoeveel uur de powerbank weer volgeladen is door middel van het zonnepaneeltje. Hoe hoger de wattage van een zonnepaneel is, hoe sneller hij laadt. In dit voorbeeld hebben we een zonnepaneel van 5,5V / 80mA.

   

  Hier hebben we weer een rekensommetje voor nodig.
  P = U x I
  P = 5,5V x 80mA
  P = 440mW

   

  We hebben hier dus te maken met een zonnepaneel van 440mW (0,4 watt)
  Het volgende wat we moeten uitrekenen is hoeveel energie we nodig hebben om de batterij van de powerbank op te laden. We hebben een batterij 3,7V / 2000mAh.

   

  Ook hier is weer een rekensommetje voor.
  P = U x I
  P = 3,7V x 2000mAh
  P = 7400mWh

   

  Zoals we al hadden uitgerekend levert het zonnepaneel 440mW. We gaan er gemakshalve even vanuit dat de powerbank volledig leeg is. Het aantal uren dat nodig is om deze powerbank door middel van het zonnepaneel volledig op te laden zal dan zijn:

   

  Laaduren = 7400mWh : 440mW
  Laaduren = 16,8 uur

   

  Input/output

  Bij de product informatie wordt ook de Input en Output van de powerbank weergegeven.  Input is de tijd die nodig is om de batterij van de powerbank via USB en/of stopcontact weer op te laden. Output is de tijd die nodig is om een mobiel apparaat op te laden.

   

  We hebben de volgende gegevens:
  Input 5V/500mA
  Capaciteit van de powerbank 2000mAh.

   

  Via het volgende rekensommetje kunnen we nu zien hoe lang het duurt voordat de powerbank, waarvan de batterij helemaal leeg is, weer is opgeladen. De 20% is de energie die verloren gaat tijdens het opladen.

   

   specificatie powerbank input output

  20% x 500mA = 400mA
  Capaciteit 2000mAh : 400mA = 5 uur

   

  Dus met een Input van 5V/500mA is de powerbank via USB en/of stopcontact in 5 uur weer opgeladen.
  De Output zegt iets over de oplaadtijd van je mobiel apparaat, in dit voorbeeld gaan we een iPhone 6 opladen.

   

  We hebben de volgende gegevens:
  Output 5,5V / 1A
  Batterijcapaciteit iPhone 1810mAh

   

  Via het volgende rekensommetje kunnen we nu zien hoe lang het duurt voordat de iPhone met een lege batterij weer is opgeladen door middel van een powerbank. Ook hier geldt weer, 20% is de energie die verloren gaat tijdens het opladen ( 1A is 1000mA ).

   

  20% x 1000mA = 800mA
  Batterijcapaciteit 1810mAh : 800mA = 2,2 uur
  Dus met een powerbank met een Output van 5,5V/1A, is de iPhone in 2,2 uur weer opgeladen.

   

  Samenvatting

  Wat zijn we met al deze rekensommetjes wijzer geworden.
  - Capaciteit powerbank        iPhone 6 kun je met een volle powerbank 1 maal opladen;
  - Zonnepaneel                      powerbank is met een zonnepaneel in 16,8 uur opgeladen;
  - Afmeting 5 x 12 x 1 cm;
  - Gewicht 55 gram;
  - Input                                   Via een kabel is de powerbank in 5 uur opgeladen;
  - Output                                Een iPhone 6 is met deze powerbank in 2,2 uur opgeladen;

   

  Ben je overtuigd en wil je graag een powerbank kopen, neem dan eens een kijkje op onze website; Klik hier voor ons assortiment.

  Continus Reading »
 5. Wat is een kachelventilator

  Een houtkachel in je woning staat erg mooi en de warmte die er vanaf komt is veel fijner dan de warmte van de standaard CV installatie, althans dat is mijn persoonlijke ervaring. Dan rijst nu natuurlijk de vraag: Wat heeft dit te maken met een ventilator?

  Een kachelventilator is een ventilator die geplaatst wordt op een houtkachel, gaskachel of speksteenkachel. Belangrijk is dat je de ventilator plaatst op de kachel, ter hoogte van de kachelpijp. De foto in dit blog verklapt de bedoeling van de ventilator eigenlijk al. Als je de ventilator voor op de kachel neerzet dan verliest hij zijn functie.

   houtkachel ventilator

   

  Warme lucht stijgt, dus de meeste warmte die een kachel uitstraalt zal rechtstreeks verdwijnen richting het plafond. Nu komt de kachelventilator om de hoek kijken. De functie van een kachelventilator is om de warmte van een kachel beter te verspreiden door je woning op het moment dat de ventilator gaat draaien. Zo haal je dus meer rendement uit je kachel.

   

  Hoe gaat de ventilator nu draaien

  Het mooie van dit systeem is dat je geen 230V of batterijen nodig hebt om de ventilator te laten draaien. Deze ventilator zorgt dus niet alleen voor meer rendement uit je kachel, hij is nog energiezuinig ook. De kachelventilator gaat namelijk draaien door middel van een Peltier element. Dit element zet warmte om in energie. Als de bovenkant van de kachel een temperatuur bereikt van ongeveer 50 graden is er al voldoende energie opgewekt op het elektromotortje van de ventilator te laten draaien.

   

  Werking van het Peltier element

  Het Peltier effect is al in 1821 ontdekt door de Duitse wetenschapper  Thomas Seebeck. Vandaar dat het ook wel het “Seebeck-effect” wordt genoemd. Door een warmteverschil wordt er een elektrische stroom opgewekt. Dit betekent eigenlijk dat als je de ene kant van het element warm maakt en de andere kant van het element koud, er een stroom gaat lopen door het element.

   

  Heel technisch gezien

  peltier element

  Het element is een thermo elektrische module, opgebouwd uit een bovenlaag en een onderlaag met daartussen halfgeleiders. Dit zijn de N en P materialen. Het N materiaal bestaat uit vrije elektronen, deze elektronen zijn negatief geladen, in het P materiaal ontbreken deze elektronen en is daar door positief geladen. Als er nu 1 kant wordt verwarmd, gaan de elektronen zich verplaatsen van het N materiaal naar het P materiaal. Dus de vrije elektronen gaan naar het P materiaal waar elektronen ontbreken. Omdat de elektronen zich gaan bewegen ontstaat er een elektrische spanning. 

   

  Ben je overtuigd en wil je ook graag meer rendement uit je kachel halen, neem dan eens een kijkje op onze website; 
  Klik hier voor ons assortiment.

  Continus Reading »
 6. Ook op water kun je besparen

  In Nederland zijn we gewend om te betalen voor water, water is goedkoop roepen we allemaal, maar dat wil niet zeggen dat we onnodig water moeten gaan verspillen. Gratis bestaat niet maar als we minder verspillen valt er veel te besparen. 

   

  Wees wijs met water (was de noemer van een campagne die al werd gevoerd in het midden van de jaren 70)

  We gebruiken in Nederland steeds minder water, dit heeft niet zozeer met onze bewustwording om zuiniger om te gaan met water te maken, maar vooral door zuinigere apparatuur, zoals bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser. Deze apparaten worden steeds efficiënter gemaakt. Nieuwe apparaten moeten tegenwoordig een energielabel van tenminste A+ hebben. Ook zijn de nieuwe apparaten van tegenwoordig steeds zuiniger met water. Als voorbeeld nemen we de vaatwasser.

   

  Oude vaatwasser vervangen, is dit nodig?
  Heb je een hele oude vaatwasser, dan is het nog niet eens zo’n slecht idee om te overwegen deze te vervangen. Brancheorganisatie Vlehan berekende dat de vaatwasser in 1990 voor een huishouden per jaar zo'n € 335,- aan water en energie kostte. Als je jaarlijks 6 keer per week de vaatwasser aanzet, kost dit nu gemiddeld € 85,- per jaar. In 2006 was dit zo'n € 113,-, dit is al een besparing van € 27,-. Heb jij nog een vaatwasser staan van voor 1990, en je zou die gaan vervangen voor een nieuwe vaatwasser voor de aanschafprijs van bijvoorbeeld €500, dan heb je de vaatwasser al in een paar jaar terug verdiend(335 – 85 = 250 per jaar).

   

  (Informatiebron; consumentenbond)

   

  Hoe kun je zelf op water besparen

  Door in huis slim om te gaan met water bespaar je niet alleen op water en energie (energie om het water te verwarmen) maar je draagt ook nog een steentje bij aan het milieu.

   

  Tandenpoetsen:

  Dit doen we één, twee en sommige mensen zelfs driemaal per dag. Je wilt niet weten hoeveel mensen de kraan tijdens het poetsen aan laten staan. Zo spoelen er al liters schoon en ongebruikt water het riool in.

   

  Toilet:

  We gaan allemaal een aantal keren per dag naar het toilet. Heb je nog een traditioneel toilet zonder spaarknop, dan is éénmaal doorspoelen al snel 12 liter water wat er weg spoelt, je kunt dan overwegen om een waterbespaarder in je stortbak te plaatsen of een stortbakverkleiner, dat scheelt al heel veel water tijdens het doorspoelen. De modernere toiletten hebben vaak een spoelkeuzeknop, gebruik deze dan ook!! Een grote knop waarmee je 6 liter water gebruikt voor de grote boodschap en een kleine knop waarmee je 3 liter water gebruikt voor een kleine boodschap. Druk voor de kleine boodschap dan ook niet op de grote knop, dat scheelt je al 3 liter water per toiletbezoek.

   

  Douche:

   ook met douchen kun je water besparen

  Ook met douchen valt veel water te besparen. Om te beginnen, zet de douche pas aan als je er onder gaat staan. Ik heb ooit eens een verhaal gehoord van iemand die zette de douche eerst 10 minuten aan op de heetste stand voordat deze persoon er onder ging staan. Reden, dan was de douchebak lekker warm!! Tja, comfort op dat moment, dat dan weer wel, maar enige vorm van bewustwording, denk het niet.

   

  Als tweede, sta niet uren onder die douche, dit heeft helemaal geen zin. Wat ik zelf erg handig vind is een douchecoach.  Hiermee kun je de tijd instellen die jij denkt nodig te hebben voor het douchen. Dan als derde, maak gebruik van een waterbesparende douchekop. Hoeveel een douchekop bespaart kun je zelf heel gemakkelijk testen.

   

  Laat je oude douchekop een minuut lang sproeien in een emmer met maatvoering, kijk hoeveel liter water er in de emmer zit en leeg vervolgens de emmer. Vervang dan de oude douchekop voor een waterbesparende douchekop en doe deze handeling nog een keer. Zo kun je zien hoeveel water de oude douchekop verbruikt en hoeveel zuiniger de waterbesparende douchekop is.

   

  Ook een regendouche met grote kop hoeft tegenwoordig niet waterverspillend te zijn. Let bij de aanschaf op de volumestroomklasse. Hieraan kun je zien hoeveel een douchekop verbruikt.

   

  Keuken:

   ook in de keuken kun je water besparen

  Als laatste nemen we de keuken onder de loep. In de keuken wordt minder water verbruikt dan in de douche of toilet, maar alle kleine beetjes helpen. Het hangt natuurlijk van je gezinsgrootte af, maar afwassen met de hand is altijd nog voordeliger dan de vaatwasser. Doe in het afwasteiltje alleen de hoeveelheid water die je nodig bent voor het afwassen en spoel niet na. Ook aan de kraan kunnen we nog iets doen, plaats een waterbespaarder in de kraan, hierdoor kun je wel tot 50% water besparen. Door het plaatsen van een waterbespaarder in de kraan wordt er lucht door het water gemengd, het gebruiksgemak is nagenoeg hetzelfde maar de besparing is enorm.

   

  Niets is gratis maar het waterverbruik kan vaak wel worden verminderd. Maar, het meest kunnen we besparen door ons gedrag. Denk na en wees bewust, dan kun je op jaarbasis nog heel veel liters water besparen.

   

  Water besparen kan met diverse handige hulpjes; Klik hier voor ons assortiment.  

  Continus Reading »
 7. The bottle is the message

  De Dopper waterfles is een Nederlands design, ontworpen door Rinke van Remortel. Het ideale flesje voor kraanwater. Deze hippe herbruikbare fles is duurzaam, handig en mooi. Wegwerpflesjes heb je dankzij de Dopper niet meer nodig.

  Jaarlijks gooien wij met z’n allen ontzettend veel plastic weg. Veel van dit plastic komt in het water terecht. Miljoenen zeezoogdieren en vogels vinden hierdoor de dood. Met het ontwerp van de Dopper wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van deze berg plasticafval. De Dopper wordt namelijk gemaakt van gerecycled plastic. Ook creëer je een stukje bewustwording, gooi geen plasticflesjes meer weg maar maak gebruik van een herbruikbaar waterflesje, zo wordt ook het gebruik van kraanwater meer gestimuleerd.

   

  De Dopper heeft een unieke vormgeving en is vaatwasser bestendig. Door deze unieke vormgeving is deze fles heel goed schoon te houden en kun je er jarenlang plezier aan beleven. Daarnaast vormt het witte deel van de Dopper een bekertje met voetstuk. Al met al een perfect duurzaam product.

   

  De Dopper bestaat uit drie verschillende onderdelen

  De fles wordt gemaakt van kunststofkorrels en is vrij van het schadelijk geachte stof *BPA. De kunststofkorrels worden verwarmd zodat het materiaal vloeibaar wordt. Voor het gekleurde deel wordt nog een kleine hoeveelheid kleurstof toegevoegd voor de gewenste kleur. De materialen zijn voorzien van het “Food Approved” keurmerk. Dat wil zeggen dat het kunststof geschikt is om te gebruiken in de voedingsindustrie. De Dopper bestaat uit drie delen.dopper

   

  - De dop;
  - De cup;
  - De fles;

   

  Het dopje en de fles, het gekleurde gedeelte van de Dopper worden van polypropyleen gemaakt. De cup, het witte gedeelte, wordt gemaakt van het materiaal ABS. In de cup en het dopje zit nog een ring voor de afdichting zodat de fles niet lekt. Deze afdichting is gemaakt van een zacht kunststof TPE.

   

  Dopper sport cap

  Het is ontwerper Rinke van Remortel  gelukt om de Dopper te voorzien van de ideale dop voor de sporters onder ons. De sport cap, maakt van je Dopper in één klap een waterfles voor jouw workout. De sport cap heeft dezelfde vorm als de dop die de Dopper zo herkenbaar maakt, maar door deze van flexibel materiaal te maken kan je de dop omklappen zodat je gemakkelijk uit de Dopper kunt drinken tijdens sportactiviteiten. Deze sport cap is los verkrijgbaar zodat je Dopper multi-inzetbaar wordt.

   

  *Wat is BPA

  Bisphenol A (BPA) is een chemische stof voor kunststof verpakkingen. BPA vind je terug in allerlei verpakkingen zoals plasticflesjes met bronwater, plastic babyflesjes maar ook in allerlei binnenranden van verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld de binnenkant van een pak melk of een blik soep. Wanneer voedsel of drinken verpakt is in een verpakkingsmateriaal waarin BPA is verwerkt, dan trekt dit langzaam in de voeding. Door verwarming wordt dit nog verergerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij opwarming door de zon als een flesje bijvoorbeeld voor het raam ligt in een auto of bij opwarming in de magnetron. Op deze manier kan de mens het BPA stofje binnenkrijgen. Het effect van BPA kan zijn: hart- en vaatziektes, diabetes, leverschade en een negatieve effect op de voortplanting.

   

  Alle praktische info op een rijtje

   

  Algemeendopper sport cap

  - Inhoud van de Dopper 450ml;
  - Drie onderdelen waardoor makkelijk schoon te houden;
  - Vaatwasser bestending tot 65 graden;
  - Nederlandse productie;
  - Geschikt voor koude, niet bijtende drankjes;
  - Los verkrijgbaar, de Sport cap;

   

  Materiaal

  - Fles en dop              PP – Polypropyleen;
  - Witte cup                 ABS – Acrylonitril butadieen Styreen;
  - Afdichtingsringen    TPE – Thermoplastisch Elastomeer;
  - Sport cap                 PP – Polypropyleen;
  - Sport cap                TPV – Thermoplastisch Vulcanizaat;

   

  Keurmerk

  - Alle materialen zijn BPA/ weekmaker en gifvrij;
  - Cradle to Cradle gecertificeerd;

   

  De Dopper is het ideale waterflesje voor je sport activiteiten maar staat ook erg leuk op je bureau, hij is verkrijgbaar in verschillende frisse kleuren. Wil jij ook de trotse eigenaar zijn van deze mooie waterfles.

  Continus Reading »
 8. Barbecueën en brandgevaar

  Het wordt langzaam aan steeds mooier weer en dat betekent dat we binnenkort de barbecue weer tevoorschijn kunnen halen. Je kent het wel, op een mooie zomeravond gezellig met z’n allen in de tuin, de barbecue aan, lekker stukje vlees er op, een borreltje er bij. Super gezellig.

  Maar dan

  Wat gaan we doen met die hete barbecuekolen na al deze gezelligheid. Een mooi voorbeeld hiervan heb ik een keer meegemaakt met onze achterburen. Nadat de achterburen s ‘avonds klaar waren met barbecueën en alles weer was opgeruimd, hebben ze de hete barbecue in de tuin laten staan zodat deze in de nacht kon afkoelen. Goed bedacht, helemaal niets mis mee.

   

  Wat moet je zeker niet doen

  De volgende dag voordat de buren weggingen om bij familie op visite te gaan, werden de kolenresten van de barbecue nog even snel geleegd “tegen de schutting” in de tuin. In eerste instantie leken de kolenresten volledig verkoold en afgekoeld. Er zit tenslotte 15 uur tussen het barbecueën, afkoelen en het weggooien van de kolenresten.

   

  barbecue brandgevaar

  Helaas, niets bleek minder waar. Op het eerste gezicht waren de kolen afgekoeld en voelden zelfs koud aan, maar binnen in de kolen was het nog steeds heet, alleen zie en voel je dit niet. Omdat er in Nederland altijd wel een klein beetje wind staat, en op deze bewuste dag ook, kon dit windje mooi door de kolenresten heen waaien, met als gevolg dat de hitte in de kolen weer werd aangewakkerd en de kolen ook aan de buitenkant weer heet werden.

   

  Toen ik diezelfde dag aan het einde van de middag in onze tuin stond om de bloemen water te geven zag ik opeens rook bij de buren. Maar de buren waren toch weggegaan? Ik ging naar de buren om te kijken waar die rook vandaan en je raadt het al, de kolenresten die tegen de schutting lagen waren begonnen te smeulen waardoor de onderste planken van de schutting al vlam begonnen te vatten.

   

  Gelukkig stond ik net onze bloemen water te geven op het moment dat de schutting vlam vatte. Na 15 minuten met de tuinslang op de hete kolen  en de schutting te hebben gesproeid waren de kolenresten dusdanig afgekoeld dat er geen brandgevaar meer was. De volgende stap was om de kolen bij de schutting vandaan te halen om herhaling te voorkomen.

   

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee

  Ondanks dat de kolenresten 15 uren na het barbecueën volledig lijken te zijn afgekoeld kunnen ze van binnen nog steeds heet zijn met brandgevaar als gevolg. Wees je er dus altijd van bewust dat de kolenresten zelfs na 15 uur nog niet goed kunnen zijn afgekoeld en zorg ervoor dat je de inhoud van de barbecue altijd op een veilige, niet brandgevaarlijke plek, weggooit. Bij onze achterburen is dit, op een paar nieuwe schuttingplanken na, gelukkig goed afgelopen. Het had ook heel anders kunnen gaan.

   

  Op onze website hebben wij een ruim assortiment aan ECO producten. Onder andere aanmaakblokjes voor de barbecue, vrij van schadelijke stoffen en volledig milieuvriendelijk. Klik op een product voor meer informatie, om al onze ECO producten te bekijken; klik hier voor ons assortiment.

  Continus Reading »
 9. Voorkom tocht in je woning

  Waarschijnlijk hebben we er allemaal wel eens mee te maken tocht in je woning. Er is niets zo vervelend als tocht. Je zit lekker in je luie stoel of gezellig op de bank en dan voel je die koude luchtstroom langs je huid gaan. Waar komt dat toch vandaan en wát kun je er aan doen.

  Ramen isoleren

   venster isolatie folie

  Tegenwoordig zijn de meeste woningen voorzien van dubbel geïsoleerd glas. Mocht je dit nog niet hebben maar het zit wel in je planning om dit te gaan doen, dan zijn hier goede subsidie regelingen voor. Op energiebesparing zijn subsidies te krijgen tot wel € 2.800,-Voor welke subsidie je in aanmerking zou kunnen komen kun je lezen op energiesubsidiewijzer

  Is je budget niet toereikend maar heb je wel enkelgasramen waar veel kou van af komt? Dan is isolatiefolie hiervoor een goed alternatief. Eigenschappen van isolatiefolie voor enkelglas zijn:

   

  -  Het vormt een onzichtbare luchtisolatiebuffer;
  -  Het is vergelijkbaar met een extra glaslaag;
  -  Eenvoudig en onzichtbaar aan te brengen met transparante dubbelzijdige plakband;
  -  Door middel van een föhn wordt de folie afgevlakt en strak tegen het raam geplaatst.

   

  Heb je last van tocht via je raamkozijnen? Dan zijn hiervoor isolatietape en/of tochtstrips verkrijgbaar. Ze zijn eenvoudig te monteren en kosten weinig. Dit zijn eenvoudige oplossingen om het comfort in je woning te verbeteren.

   

  Deuren isoleren

  Vaak komt de meeste tocht via de deuren. Heb je bijvoorbeeld op de 2e verdieping de slaapkamerramen openstaan voor frisse lucht, dan kan het maar zo gebeuren dat het dan gaat tochten bij je kamerdeur beneden. Je kunt natuurlijk de ramen dicht doen maar dat gaat dan weer ten koste van de frisse lucht die je op de bovenverdieping juist wilde hebben.

  Deuren isoleren

  Een oplossing hiervoor zijn dorpelstrips. Deze dorpelstrips of deurborstels zijn in diverse soorten en maten te verkrijgen. 

   

  Er zijn deurborstels: 

  - voor (langharig) tapijt;
  - voor laminaat;
  - die je moet schroeven en borstels die kun je plakken;
  - met een veermechanisme voor oneffen vloeren;
  - die je tegen de deur schroef of borstels die je onder de deur kunt schroeven;

   

  deurdranger

  Een deurborstel is een ideale en gemakkelijke oplossing om geen last meer te hebben van tocht via de onderkant van de deur. Een ander voordeel van een deurborstel onder de deur is dat de warmte langer blijft hangen in bijvoorbeeld je woonkamer. Omdat het langer warm blijft in je woonkamer, zal de thermostaat minder vaak worden aangesproken en zal de kachel hierdoor minder snel aanslaan. Dat is weer energiebesparend.

   

  Heb je aan de onderkant van de deur een deurborstel geplaatst dan moet de deur ook gesloten zijn. Anders heeft het geen zin. Bewust of onbewust wordt vaak vergeten om de deur te sluiten. Door het plaatsen van een deurdranger kun je dit voorkomen. Een deurdranger is gemakkelijk te plaatsen op of bij het scharnier van je deur. De deur zal dan altijd automatisch sluiten. 

   

  Brievenbusklep

  Via de brievenbus komt er ook altijd veel kou in je woning. Doormiddel van een brievenbusklep met borstel hou je de kou buiten. Een ander voordeel van deze brievenbusklep met borstel is dat de warmte beter binnen blijft. De thermostaat zal hierdoor minder snel worden aangesproken, de kachel zal minder vaak aanslaan dus ook nu ben je weer energie aan het besparen. Tegenwoordig hebben we ook de Ecoflap, dit is een brievenbusklep die doormiddel van de wind sluit. Met andere woorden, hoe meer wind buiten, hoe meer de brievenbusklep afsluit, hoe minder tocht binnen. Hoe dit precies is zijn werk gaan vertel ik je in mijn blog; Ecoflap

   

  Radiatoren isoleren

   radiator folie

  Er is een aantal mogelijkheden om meer rendement te behalen uit je kachelradiator. Om te beginnen (tevens de goedkoopste handeling) hang geen gordijnen voor je kachelradiator. Gordijnen werken isolerend. Gordijnen hang je bijvoorbeeld voor je glazen schuifpui om de kou tegen te gaan. Dit werkt goed, toch? Dat betekent, als gordijnen isoleren, en deze voor de radiator hangen, de warmte van de radiator ook achter de gordijnen blijft zitten als deze dicht zijn. Dat is rendementsverlies. Deze warmte kun je beter gebruiken in de woning.

   

  Het volgende waar de kachelradiator zijn warmte aan verliest is de muur. Voel in je woning maar eens aan de muur, deze voelt koud aan. Veel warmte van de radiator gaat verloren via de muur en dat is zonde. Je kunt dit heel simpel oplossen door het plaatsen van radiatorfolie aan de achterkant van de radiator. Radiatorfolie vermindert warmteverlies. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de warmte aan de achterkant van de radiator wordt teruggekaatst richting je woonkamer en dus niet verdwijnt in de koude muur.

   

  Radiatorfolie is gemakkelijk op maat te knippen. Met het bijbehorende dubbelzijdige tape of afscheurbare magneetstrip (het merk ecosavers werkt met magneettape) is radiatorfolie snel geplaatst aan de achterkant van je radiator. Zie ook het Youtube filmpje  Radiatorfolie plaatsen

   

  Zo zie je maar weer dat met een aantal goedkope handelingen de meeste tochtproblemen verholpen kunnen worden. Hoe minder tocht in je woning hoe beter de warmte in je woning blijft zitten. Dat betekent dat de thermostaat minder wordt aangesproken, waardoor de kachel veel minder vaak zal aanslaan. Op jaarbasis valt hierdoor veel geld te besparen. Het geld dat je besteedt om tocht in je woning te voorkomen is in een zeer korte tijd weer terugverdiend. En na terugverdienen komt verdienen, toch??

   

  Heb jij ook last van tocht in je woning en wil je hiervoor een goedkope oplossing??? 
  Kijk dan eens bij onze producten; Klik hier voor ons assortiment.

  Continus Reading »
Sluiten