Toggle Nav
Winkelwagen

Folie plakken op dubbelglas

Veel mensen plakken folie op hun raam. Dit is natuurlijk geen probleem maar het heeft wel een kanttekening. Welke folie ga je gebruiken en waar ga je deze folie plakken.

Garantie

We beginnen eerst met een stukje garantie. In het algemeen geeft een fabrikant een X aantal jaren garantie op isolerend dubbelglas.  Aan deze garantie zit wel een aantal voorwaarden verbonden. Als er door verandering of bewerking aan de eenheid van het glas schade ontstaat, heb je geen recht op garantie. Onder verandering of bewerking van de eenheid wordt ook verstaan het plakken van folie op dubbelglas. Bij enkelglas kent men geen algemene garantie van de fabrikant.

 raamfolie dubbelglas

 

Voor enkelglas maakt het niet uit wat je erop plakt, zonwerende raamfolie of folie tegen inkijk (privacy folie). De warmte die dan ontstaat wordt vrij snel verplaatst naar de buitenzijde van het glas. Bij enkelglas ramen die in het volle zonlicht staan wordt het afgeraden om donkere raamfolie te gebruiken. Dit vanwege de warmteopbouw die kan ontstaan. Het glas wordt door de combinatie van zonlicht en donkere raamfolie erg warm. De warmte die dan in het glas zit kan niet snel genoeg worden afgevoerd. Door de warmteopbouw die dan ontstaat, bestaat de kans op een thermische breuk (later in deze blog leg ik uit wat een thermische breuk is).

 

Eigenschap van glas

Als je folie gaat plakken op dubbelglas dan verander je de eigenschappen van het glas. Als je bijvoorbeeld zonwerende folie wilt gaan plakken op dubbelglas dan wordt het aangeraden om de folie aan de buitenzijde van het raam te plakken om een thermische breuk te voorkomen. Folie weerkaatst de meeste zonne-energie, een klein deel wordt doorgelaten en een deel wordt door de folie en het glas geabsorbeerd. Hierdoor krijg je een warmteopbouw in het raam. Als je de folie aan de buitenzijde van dubbelglas plaatst, is dit geen probleem. De warmte die dan ontstaat wordt vrij snel afgegeven aan de omgeving (zelfs bij een warme en windstille dag). De zon heeft een grote bleekkracht. Als je folie aan de buitenzijde gaat plaatsen let er dan op dat deze folie weersbestendig is en niet verkleurt.

 

Plaats je de folie aan de binnenzijde van dubbelglas dan kan het raam de warmte niet goed kwijt. Tegenwoordig zijn de ramen dusdanig goed geïsoleerd dat de warmte niet snel genoeg via de buitenkant kan worden afgevoerd. Hierdoor krijg je warmteopbouw en vergroot je de kans op een thermische breuk.

 

Wat is een thermische breuk

 isolatie folie

Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het raamoppervlak. Als je folie op een raam plakt dan kan dit raam warm worden. Als deze warmte niet goed naar de buitenkant kan worden afgevoerd dan kunnen er temperatuurverschillen ontstaan van meer dan 30 graden. Dit betekent dat een bepaald deel van het glas veel uitzet en een ander deel van het glas minder uitzet. Hierdoor krijg je spanningen in het raam waardoor het glas kan breken. Zo’n breuk  noem je een thermische breuk. Dit is geen productiefout en valt dan ook niet onder de garantie.

 

Dus samengevat: zodra je folie gaat plakken op een raam, vervalt de garantie. Als je toch folie wilt gaan plakken, vraag je dan het volgende af:

- Bestaat er kans op een thermische breuk;
- Staat het raam in de volle zon ja of nee;

 

Bij twijfel, plaats de folie aan de buitenzijde van het raam om warmteopbouw te voorkomen.

 

Gas besparen met isolatiefolie, verlaag je verwarmingskosten en verhoog je comfort; Klik hier voor ons assortiment.

Sluiten