Toggle Nav
Winkelwagen

Monthly Archives: January 2008

 1. Wat is een kachelventilator

  Een houtkachel in je woning staat erg mooi en de warmte die er vanaf komt is veel fijner dan de warmte van de standaard CV installatie, althans dat is mijn persoonlijke ervaring. Dan rijst nu natuurlijk de vraag: Wat heeft dit te maken met een ventilator?

  Een kachelventilator is een ventilator die geplaatst wordt op een houtkachel, gaskachel of speksteenkachel. Belangrijk is dat je de ventilator plaatst op de kachel, ter hoogte van de kachelpijp. De foto in dit blog verklapt de bedoeling van de ventilator eigenlijk al. Als je de ventilator voor op de kachel neerzet dan verliest hij zijn functie.

   houtkachel ventilator

   

  Warme lucht stijgt, dus de meeste warmte die een kachel uitstraalt zal rechtstreeks verdwijnen richting het plafond. Nu komt de kachelventilator om de hoek kijken. De functie van een kachelventilator is om de warmte van een kachel beter te verspreiden door je woning op het moment dat de ventilator gaat draaien. Zo haal je dus meer rendement uit je kachel.

   

  Hoe gaat de ventilator nu draaien

  Het mooie van dit systeem is dat je geen 230V of batterijen nodig hebt om de ventilator te laten draaien. Deze ventilator zorgt dus niet alleen voor meer rendement uit je kachel, hij is nog energiezuinig ook. De kachelventilator gaat namelijk draaien door middel van een Peltier element. Dit element zet warmte om in energie. Als de bovenkant van de kachel een temperatuur bereikt van ongeveer 50 graden is er al voldoende energie opgewekt op het elektromotortje van de ventilator te laten draaien.

   

  Werking van het Peltier element

  Het Peltier effect is al in 1821 ontdekt door de Duitse wetenschapper  Thomas Seebeck. Vandaar dat het ook wel het “Seebeck-effect” wordt genoemd. Door een warmteverschil wordt er een elektrische stroom opgewekt. Dit betekent eigenlijk dat als je de ene kant van het element warm maakt en de andere kant van het element koud, er een stroom gaat lopen door het element.

   

  Heel technisch gezien

  peltier element

  Het element is een thermo elektrische module, opgebouwd uit een bovenlaag en een onderlaag met daartussen halfgeleiders. Dit zijn de N en P materialen. Het N materiaal bestaat uit vrije elektronen, deze elektronen zijn negatief geladen, in het P materiaal ontbreken deze elektronen en is daar door positief geladen. Als er nu 1 kant wordt verwarmd, gaan de elektronen zich verplaatsen van het N materiaal naar het P materiaal. Dus de vrije elektronen gaan naar het P materiaal waar elektronen ontbreken. Omdat de elektronen zich gaan bewegen ontstaat er een elektrische spanning. 

   

  Ben je overtuigd en wil je ook graag meer rendement uit je kachel halen, neem dan eens een kijkje op onze website; 
  Klik hier voor ons assortiment.

  Continus Reading »
 2. Ook op water kun je besparen

  In Nederland zijn we gewend om te betalen voor water, water is goedkoop roepen we allemaal, maar dat wil niet zeggen dat we onnodig water moeten gaan verspillen. Gratis bestaat niet maar als we minder verspillen valt er veel te besparen. 

   

  Wees wijs met water (was de noemer van een campagne die al werd gevoerd in het midden van de jaren 70)

  We gebruiken in Nederland steeds minder water, dit heeft niet zozeer met onze bewustwording om zuiniger om te gaan met water te maken, maar vooral door zuinigere apparatuur, zoals bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser. Deze apparaten worden steeds efficiënter gemaakt. Nieuwe apparaten moeten tegenwoordig een energielabel van tenminste A+ hebben. Ook zijn de nieuwe apparaten van tegenwoordig steeds zuiniger met water. Als voorbeeld nemen we de vaatwasser.

   

  Oude vaatwasser vervangen, is dit nodig?
  Heb je een hele oude vaatwasser, dan is het nog niet eens zo’n slecht idee om te overwegen deze te vervangen. Brancheorganisatie Vlehan berekende dat de vaatwasser in 1990 voor een huishouden per jaar zo'n € 335,- aan water en energie kostte. Als je jaarlijks 6 keer per week de vaatwasser aanzet, kost dit nu gemiddeld € 85,- per jaar. In 2006 was dit zo'n € 113,-, dit is al een besparing van € 27,-. Heb jij nog een vaatwasser staan van voor 1990, en je zou die gaan vervangen voor een nieuwe vaatwasser voor de aanschafprijs van bijvoorbeeld €500, dan heb je de vaatwasser al in een paar jaar terug verdiend(335 – 85 = 250 per jaar).

   

  (Informatiebron; consumentenbond)

   

  Hoe kun je zelf op water besparen

  Door in huis slim om te gaan met water bespaar je niet alleen op water en energie (energie om het water te verwarmen) maar je draagt ook nog een steentje bij aan het milieu.

   

  Tandenpoetsen:

  Dit doen we één, twee en sommige mensen zelfs driemaal per dag. Je wilt niet weten hoeveel mensen de kraan tijdens het poetsen aan laten staan. Zo spoelen er al liters schoon en ongebruikt water het riool in.

   

  Toilet:

  We gaan allemaal een aantal keren per dag naar het toilet. Heb je nog een traditioneel toilet zonder spaarknop, dan is éénmaal doorspoelen al snel 12 liter water wat er weg spoelt, je kunt dan overwegen om een waterbespaarder in je stortbak te plaatsen of een stortbakverkleiner, dat scheelt al heel veel water tijdens het doorspoelen. De modernere toiletten hebben vaak een spoelkeuzeknop, gebruik deze dan ook!! Een grote knop waarmee je 6 liter water gebruikt voor de grote boodschap en een kleine knop waarmee je 3 liter water gebruikt voor een kleine boodschap. Druk voor de kleine boodschap dan ook niet op de grote knop, dat scheelt je al 3 liter water per toiletbezoek.

   

  Douche:

   ook met douchen kun je water besparen

  Ook met douchen valt veel water te besparen. Om te beginnen, zet de douche pas aan als je er onder gaat staan. Ik heb ooit eens een verhaal gehoord van iemand die zette de douche eerst 10 minuten aan op de heetste stand voordat deze persoon er onder ging staan. Reden, dan was de douchebak lekker warm!! Tja, comfort op dat moment, dat dan weer wel, maar enige vorm van bewustwording, denk het niet.

   

  Als tweede, sta niet uren onder die douche, dit heeft helemaal geen zin. Wat ik zelf erg handig vind is een douchecoach.  Hiermee kun je de tijd instellen die jij denkt nodig te hebben voor het douchen. Dan als derde, maak gebruik van een waterbesparende douchekop. Hoeveel een douchekop bespaart kun je zelf heel gemakkelijk testen.

   

  Laat je oude douchekop een minuut lang sproeien in een emmer met maatvoering, kijk hoeveel liter water er in de emmer zit en leeg vervolgens de emmer. Vervang dan de oude douchekop voor een waterbesparende douchekop en doe deze handeling nog een keer. Zo kun je zien hoeveel water de oude douchekop verbruikt en hoeveel zuiniger de waterbesparende douchekop is.

   

  Ook een regendouche met grote kop hoeft tegenwoordig niet waterverspillend te zijn. Let bij de aanschaf op de volumestroomklasse. Hieraan kun je zien hoeveel een douchekop verbruikt.

   

  Keuken:

   ook in de keuken kun je water besparen

  Als laatste nemen we de keuken onder de loep. In de keuken wordt minder water verbruikt dan in de douche of toilet, maar alle kleine beetjes helpen. Het hangt natuurlijk van je gezinsgrootte af, maar afwassen met de hand is altijd nog voordeliger dan de vaatwasser. Doe in het afwasteiltje alleen de hoeveelheid water die je nodig bent voor het afwassen en spoel niet na. Ook aan de kraan kunnen we nog iets doen, plaats een waterbespaarder in de kraan, hierdoor kun je wel tot 50% water besparen. Door het plaatsen van een waterbespaarder in de kraan wordt er lucht door het water gemengd, het gebruiksgemak is nagenoeg hetzelfde maar de besparing is enorm.

   

  Niets is gratis maar het waterverbruik kan vaak wel worden verminderd. Maar, het meest kunnen we besparen door ons gedrag. Denk na en wees bewust, dan kun je op jaarbasis nog heel veel liters water besparen.

   

  Water besparen kan met diverse handige hulpjes; Klik hier voor ons assortiment.  

  Continus Reading »
 3. The bottle is the message

  De Dopper waterfles is een Nederlands design, ontworpen door Rinke van Remortel. Het ideale flesje voor kraanwater. Deze hippe herbruikbare fles is duurzaam, handig en mooi. Wegwerpflesjes heb je dankzij de Dopper niet meer nodig.

  Jaarlijks gooien wij met z’n allen ontzettend veel plastic weg. Veel van dit plastic komt in het water terecht. Miljoenen zeezoogdieren en vogels vinden hierdoor de dood. Met het ontwerp van de Dopper wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van deze berg plasticafval. De Dopper wordt namelijk gemaakt van gerecycled plastic. Ook creëer je een stukje bewustwording, gooi geen plasticflesjes meer weg maar maak gebruik van een herbruikbaar waterflesje, zo wordt ook het gebruik van kraanwater meer gestimuleerd.

   

  De Dopper heeft een unieke vormgeving en is vaatwasser bestendig. Door deze unieke vormgeving is deze fles heel goed schoon te houden en kun je er jarenlang plezier aan beleven. Daarnaast vormt het witte deel van de Dopper een bekertje met voetstuk. Al met al een perfect duurzaam product.

   

  De Dopper bestaat uit drie verschillende onderdelen

  De fles wordt gemaakt van kunststofkorrels en is vrij van het schadelijk geachte stof *BPA. De kunststofkorrels worden verwarmd zodat het materiaal vloeibaar wordt. Voor het gekleurde deel wordt nog een kleine hoeveelheid kleurstof toegevoegd voor de gewenste kleur. De materialen zijn voorzien van het “Food Approved” keurmerk. Dat wil zeggen dat het kunststof geschikt is om te gebruiken in de voedingsindustrie. De Dopper bestaat uit drie delen.dopper

   

  - De dop;
  - De cup;
  - De fles;

   

  Het dopje en de fles, het gekleurde gedeelte van de Dopper worden van polypropyleen gemaakt. De cup, het witte gedeelte, wordt gemaakt van het materiaal ABS. In de cup en het dopje zit nog een ring voor de afdichting zodat de fles niet lekt. Deze afdichting is gemaakt van een zacht kunststof TPE.

   

  Dopper sport cap

  Het is ontwerper Rinke van Remortel  gelukt om de Dopper te voorzien van de ideale dop voor de sporters onder ons. De sport cap, maakt van je Dopper in één klap een waterfles voor jouw workout. De sport cap heeft dezelfde vorm als de dop die de Dopper zo herkenbaar maakt, maar door deze van flexibel materiaal te maken kan je de dop omklappen zodat je gemakkelijk uit de Dopper kunt drinken tijdens sportactiviteiten. Deze sport cap is los verkrijgbaar zodat je Dopper multi-inzetbaar wordt.

   

  *Wat is BPA

  Bisphenol A (BPA) is een chemische stof voor kunststof verpakkingen. BPA vind je terug in allerlei verpakkingen zoals plasticflesjes met bronwater, plastic babyflesjes maar ook in allerlei binnenranden van verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld de binnenkant van een pak melk of een blik soep. Wanneer voedsel of drinken verpakt is in een verpakkingsmateriaal waarin BPA is verwerkt, dan trekt dit langzaam in de voeding. Door verwarming wordt dit nog verergerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij opwarming door de zon als een flesje bijvoorbeeld voor het raam ligt in een auto of bij opwarming in de magnetron. Op deze manier kan de mens het BPA stofje binnenkrijgen. Het effect van BPA kan zijn: hart- en vaatziektes, diabetes, leverschade en een negatieve effect op de voortplanting.

   

  Alle praktische info op een rijtje

   

  Algemeendopper sport cap

  - Inhoud van de Dopper 450ml;
  - Drie onderdelen waardoor makkelijk schoon te houden;
  - Vaatwasser bestending tot 65 graden;
  - Nederlandse productie;
  - Geschikt voor koude, niet bijtende drankjes;
  - Los verkrijgbaar, de Sport cap;

   

  Materiaal

  - Fles en dop              PP – Polypropyleen;
  - Witte cup                 ABS – Acrylonitril butadieen Styreen;
  - Afdichtingsringen    TPE – Thermoplastisch Elastomeer;
  - Sport cap                 PP – Polypropyleen;
  - Sport cap                TPV – Thermoplastisch Vulcanizaat;

   

  Keurmerk

  - Alle materialen zijn BPA/ weekmaker en gifvrij;
  - Cradle to Cradle gecertificeerd;

   

  De Dopper is het ideale waterflesje voor je sport activiteiten maar staat ook erg leuk op je bureau, hij is verkrijgbaar in verschillende frisse kleuren. Wil jij ook de trotse eigenaar zijn van deze mooie waterfles.

  Continus Reading »
Sluiten