Het wordt langzaam aan steeds mooier weer en dat betekent dat we binnenkort de barbecue weer tevoorschijn kunnen halen. Je kent het wel, op een mooie zomeravond gezellig met z’n allen in de tuin, de barbecue aan, lekker stukje vlees er op, een borreltje er bij. Super gezellig.

Maar dan

Wat gaan we doen met die hete barbecuekolen na al deze gezelligheid. Een mooi voorbeeld hiervan heb ik een keer meegemaakt met onze achterburen. Nadat de achterburen s ‘avonds klaar waren met barbecueën en alles weer was opgeruimd, hebben ze de hete barbecue in de tuin laten staan zodat deze in de nacht kon afkoelen. Goed bedacht, helemaal niets mis mee.

 

Wat moet je zeker niet doen

De volgende dag voordat de buren weggingen om bij familie op visite te gaan, werden de kolenresten van de barbecue nog even snel geleegd “tegen de schutting” in de tuin. In eerste instantie leken de kolenresten volledig verkoold en afgekoeld. Er zit tenslotte 15 uur tussen het barbecueën, afkoelen en het weggooien van de kolenresten.

 

barbecue brandgevaar

Helaas, niets bleek minder waar. Op het eerste gezicht waren de kolen afgekoeld en voelden zelfs koud aan, maar binnen in de kolen was het nog steeds heet, alleen zie en voel je dit niet. Omdat er in Nederland altijd wel een klein beetje wind staat, en op deze bewuste dag ook, kon dit windje mooi door de kolenresten heen waaien, met als gevolg dat de hitte in de kolen weer werd aangewakkerd en de kolen ook aan de buitenkant weer heet werden.

 

Toen ik diezelfde dag aan het einde van de middag in onze tuin stond om de bloemen water te geven zag ik opeens rook bij de buren. Maar de buren waren toch weggegaan? Ik ging naar de buren om te kijken waar die rook vandaan en je raadt het al, de kolenresten die tegen de schutting lagen waren begonnen te smeulen waardoor de onderste planken van de schutting al vlam begonnen te vatten.

 

Gelukkig stond ik net onze bloemen water te geven op het moment dat de schutting vlam vatte. Na 15 minuten met de tuinslang op de hete kolen  en de schutting te hebben gesproeid waren de kolenresten dusdanig afgekoeld dat er geen brandgevaar meer was. De volgende stap was om de kolen bij de schutting vandaan te halen om herhaling te voorkomen.

 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Ondanks dat de kolenresten 15 uren na het barbecueën volledig lijken te zijn afgekoeld kunnen ze van binnen nog steeds heet zijn met brandgevaar als gevolg. Wees je er dus altijd van bewust dat de kolenresten zelfs na 15 uur nog niet goed kunnen zijn afgekoeld en zorg ervoor dat je de inhoud van de barbecue altijd op een veilige, niet brandgevaarlijke plek, weggooit. Bij onze achterburen is dit, op een paar nieuwe schuttingplanken na, gelukkig goed afgelopen. Het had ook heel anders kunnen gaan.

 

Op onze website hebben wij een ruim assortiment aan ECO producten. Onder andere aanmaakblokjes voor de barbecue, vrij van schadelijke stoffen en volledig milieuvriendelijk. Klik op een product voor meer informatie, om al onze ECO producten te bekijken; klik hier voor ons assortiment.