Wat is er nu mooier dan gratis licht dat je kunt plaatsen waar je maar wilt. Solar verlichting is hiervoor de oplossing. Natuurlijk moet je de lamp eerst  aanschaffen maar het licht dat de lamp geeft is gratis.

Solar betekent Zonne, dus eigenlijk zouden we moeten zeggen Solar Energy. Oftewel verlichting op zonne-energie. Verlichting dat licht geeft doormiddel van zonne-energie heeft geen kabels nodig en hoeft niet aangesloten te worden op een netspanning (stopcontact). Waarom niet? Solar verlichting is voorzien van een zonnepaneeltje.

 

 Solar terrasverlichting

Maar hoe werkt het dan

De Solar verlichting van tegenwoordig is voorzien van fotovoltaïsche cellen die zijn gemonteerd op een zogeheten zonnepaneel. Een zonnepaneel vangt overdag zon- en daglicht op en zet dit vervolgens om in energie. Deze energie wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij. Over het algemeen is de Solar verlichting voorzien van een schemersensor. Dat betekent, dat zodra de schemering invalt de verlichting automatisch zal gaan branden.

 

Solar verlichting is voorzien van een LED lampje, om de simpele reden dat een LED lampje zeer weinig stroom gebruikt. Ongeveer 0,02 ampère. Dat betekent dat je heel veel uren licht hebt voordat een volle batterij leeg is. Dat betekent een X aantal avonden van schemer tot aan de ochtendglorie verlichting in je tuin.

 

Waar moet je rekening mee houden

Ten eerste is het raadzaam om vooral bij de wat duurdere Solar verlichting, een Solar lamp te kiezen waarbij je de oplaadbare batterijen kunt vervangen. Na een aantal jaren zal de werking van een oplaadbare batterij minder worden of de batterij zal zelfs geen energie meer kunnen opslaan. Dan is het goedkoper om de oplaadbare batterij te vervangen dan dat je een nieuwe Solar lamp moet gaan kopen.

 

 Solar verlichting

 Ten tweede is het aan te bevelen om Solar verlichting op een plek neer te zetten/hangen waar je direct zonlicht hebt, dus daar waar de meeste zonuren zijn. Hoe meer zonuren, hoe beter de batterij geladen wordt, dus hoe voller de batterij. Bij zeer donker weer zal een zonnepaneel minder of zelfs geen energie opwekken en wordt een batterij dus op dat moment ook niet opgeladen. Mede daarom moet je Solar verlichting niet in de schaduw plaatsen. Dat betekent ook dat als je verlichting aan een muur hangt, deze muur niet op het noorden moet zijn. Aan de noordkant van een muur of schutting is namelijk nooit zon, en zal je Solar verlichting niet gaan branden.

 

In de winter periode zal een Solarlamp dus ook minder lang branden dan in de zomer.

 

En als laatste en zeker niet de minst belangrijke, laad de batterijen van een Solarlamp voor ingebruikname eerst goed op. Over het algemeen hebben alle Solar lampen een aan/uit knopje. Zet de schakelaar op “uit" en plaats de lamp op een zonnige plaats. Laat de lamp hier een paar dagen staan (afhankelijk van de aantal zonuren) zodat de batterijen de kans krijgen om volledig te worden opgeladen. Daarna kun je de schakelaar op “aan” zetten en ‘s avonds genieten van je Solar verlichting.

 solar lampjes

 

Je zult niet de eerste zijn die mij een mail stuurt met de klacht, dat de lamp na een paar dagen al niet meer werkt. De reden dat de lamp zo snel uit  gaat is eigenlijk zeer eenvoudig. Als een batterij niet volledig is opgeladen (wat normaal is als je een nieuwe lamp koopt) en de lamp gaat in de avonduren aan, zal er de volgende dag in de batterij nog minder stroom zitten. Als je dan ook nog eens dagen hebt waarbij er niet erg veel zon is, zal de batterij dus bijna niet opgeladen worden. Met als gevolg dat de batterij leeg raakt en de lamp niet meer zal gaan branden. Als je de batterij eerst goed oplaadt voor ingebruikname kun je dit voorkomen en kun je volop genieten van deze Solar verlichting in je tuin of op het balkon.

 

Wil je ook graag leuke Solar verlichting in je tuin, balkon of op het terras, kom dan eens kijken op onze website; Klik hier voor ons  assortiment.