Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone of ander mobiel apparaat waarmee je non-stop bent verbonden met het internet, foto’s maakt of, als je met outdoor activiteiten bezig bent, het GPS systeem aan hebt staan. Wat krijg je dan, te snel een lege batterij.  Vandaar dat er tegenwoordig een hele hype is ontstaan op externe opladers. 

 

Specificaties van een powerbank, wat kun je daar nu mee

Deze externe opladers noemen we een powerbank. De powerbank heb je in twee soorten. Je hebt een powerbank die je alleen kunt opladen via een USB aansluiting van bijvoorbeeld je PC en/of via het stopcontact en je hebt de Solar powerbank. Naast dat je deze ook kunt opladen via een USB aansluiting en/of het stopcontact, kan de Solar powerbank ook opgeladen worden door middel van het bijbehorende zonnepaneeltje.

 

Voordeel van een Solar powerbank is dat je niet meer afhankelijk bent van een voedingsbron. Een Solar powerbank kan namelijk ook opgeladen worden door middel van zonlicht. Je hangt de powerbank bijvoorbeeld aan je rugzak tijdens een lange wandeling en je hebt er geen omkijken meer naar. Door middel van het zonlicht wekt het zonnepaneeltje energie op zodat de oplaadbare batterij van de powerbank weer wordt opgeladen.

 powerbank specificaties

 

Wat is een zonnepaneel

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen die zonlicht omzetten in energie. Deze energie is nodig om de oplaadbare batterijen die in een powerbank zitten op te laden. De opbrengst van een zonnepaneel is wisselend, dit komt doordat de weersomstandigheden over de hele dag nooit hetzelfde zijn. Er is een aantal factoren die invloed heeft op de opbrengst van een zonnepaneel.

 

- Het vermogen van een zonnepaneel;
- De weersomstandigheden, een zonnige dag of juist niet;
- Hangt het zonnepaneel wel of niet goed in de zon;
- Jaargetijden, in de zomer heb je over het algemeen meer zonuren dan in de winter;

 

 powerbank specificaties wat kun je er mee

Specificaties

Bij de productinformatie van een Solar powerbank staan de nodige technische gegevens van de powerbank en het zonnepaneel.

Als voorbeeld:

 

- Capaciteit powerbank 3,7V / 2000mAh;
- Zonnepaneel 5,5V / 80mA;
- Afmeting 5 x 12 x 1 cm;
- Gewicht 55 gram;
- Input 5V / 500mA;
- Output 5,5V / 1A;

 

 

Capaciteit

Wat kun je nu met deze productinformatie. De belangrijkste eigenschap van een powerbank is de capaciteit. De capaciteit zegt eigenlijk, hoe vaak kan deze powerbank een mobiel apparaat opladen. Stel je hebt een iPhone 6, deze smartphone heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 1810mAh (Deze informatie vind je in de specificaties van je telefoon). Volgens de product informatie in dit voorbeeld heeft de powerbank een capaciteit van 2000mAh. Dat betekent dat als de batterij van je iPhone leeg is, de batterij éénmaal opnieuw opgeladen kan worden met deze powerbank.
Want: 2000mAh : 1810mAh = 1,10
Er staat 1,10 maar we zeggen 1 omdat er altijd energieverlies is.

 

Wil je de iPhone 2 maal op kunnen laden, dan moet je een powerbank hebben met een capaciteit van minimaal 4000mAh.
Want: 4000mAh : 1810mAh = 2,20

 

Zonnepaneel

De gegevens van het zonnepaneel vertellen iets over de laadtijd. Dus in hoeveel uur de powerbank weer volgeladen is door middel van het zonnepaneeltje. Hoe hoger de wattage van een zonnepaneel is, hoe sneller hij laadt. In dit voorbeeld hebben we een zonnepaneel van 5,5V / 80mA.

 

Hier hebben we weer een rekensommetje voor nodig.
P = U x I
P = 5,5V x 80mA
P = 440mW

 

We hebben hier dus te maken met een zonnepaneel van 440mW (0,4 watt)
Het volgende wat we moeten uitrekenen is hoeveel energie we nodig hebben om de batterij van de powerbank op te laden. We hebben een batterij 3,7V / 2000mAh.

 

Ook hier is weer een rekensommetje voor.
P = U x I
P = 3,7V x 2000mAh
P = 7400mWh

 

Zoals we al hadden uitgerekend levert het zonnepaneel 440mW. We gaan er gemakshalve even vanuit dat de powerbank volledig leeg is. Het aantal uren dat nodig is om deze powerbank door middel van het zonnepaneel volledig op te laden zal dan zijn:

 

Laaduren = 7400mWh : 440mW
Laaduren = 16,8 uur

 

Input/output

Bij de product informatie wordt ook de Input en Output van de powerbank weergegeven.  Input is de tijd die nodig is om de batterij van de powerbank via USB en/of stopcontact weer op te laden. Output is de tijd die nodig is om een mobiel apparaat op te laden.

 

We hebben de volgende gegevens:
Input 5V/500mA
Capaciteit van de powerbank 2000mAh.

 

Via het volgende rekensommetje kunnen we nu zien hoe lang het duurt voordat de powerbank, waarvan de batterij helemaal leeg is, weer is opgeladen. De 20% is de energie die verloren gaat tijdens het opladen.

 

 specificatie powerbank input output

20% x 500mA = 400mA
Capaciteit 2000mAh : 400mA = 5 uur

 

Dus met een Input van 5V/500mA is de powerbank via USB en/of stopcontact in 5 uur weer opgeladen.
De Output zegt iets over de oplaadtijd van je mobiel apparaat, in dit voorbeeld gaan we een iPhone 6 opladen.

 

We hebben de volgende gegevens:
Output 5,5V / 1A
Batterijcapaciteit iPhone 1810mAh

 

Via het volgende rekensommetje kunnen we nu zien hoe lang het duurt voordat de iPhone met een lege batterij weer is opgeladen door middel van een powerbank. Ook hier geldt weer, 20% is de energie die verloren gaat tijdens het opladen ( 1A is 1000mA ).

 

20% x 1000mA = 800mA
Batterijcapaciteit 1810mAh : 800mA = 2,2 uur
Dus met een powerbank met een Output van 5,5V/1A, is de iPhone in 2,2 uur weer opgeladen.

 

Samenvatting

Wat zijn we met al deze rekensommetjes wijzer geworden.
- Capaciteit powerbank        iPhone 6 kun je met een volle powerbank 1 maal opladen;
- Zonnepaneel                      powerbank is met een zonnepaneel in 16,8 uur opgeladen;
- Afmeting 5 x 12 x 1 cm;
- Gewicht 55 gram;
- Input                                   Via een kabel is de powerbank in 5 uur opgeladen;
- Output                                Een iPhone 6 is met deze powerbank in 2,2 uur opgeladen;

 

Ben je overtuigd en wil je graag een powerbank kopen, neem dan eens een kijkje op onze website; Klik hier voor ons assortiment.