Een houtkachel in je woning staat erg mooi en de warmte die er vanaf komt is veel fijner dan de warmte van de standaard CV installatie, althans dat is mijn persoonlijke ervaring. Dan rijst nu natuurlijk de vraag: Wat heeft dit te maken met een ventilator?

Een kachelventilator is een ventilator die geplaatst wordt op een houtkachel, gaskachel of speksteenkachel. Belangrijk is dat je de ventilator plaatst op de kachel, ter hoogte van de kachelpijp. De foto in dit blog verklapt de bedoeling van de ventilator eigenlijk al. Als je de ventilator voor op de kachel neerzet dan verliest hij zijn functie.

 houtkachel ventilator

 

Warme lucht stijgt, dus de meeste warmte die een kachel uitstraalt zal rechtstreeks verdwijnen richting het plafond. Nu komt de kachelventilator om de hoek kijken. De functie van een kachelventilator is om de warmte van een kachel beter te verspreiden door je woning op het moment dat de ventilator gaat draaien. Zo haal je dus meer rendement uit je kachel.

 

Hoe gaat de ventilator nu draaien

Het mooie van dit systeem is dat je geen 230V of batterijen nodig hebt om de ventilator te laten draaien. Deze ventilator zorgt dus niet alleen voor meer rendement uit je kachel, hij is nog energiezuinig ook. De kachelventilator gaat namelijk draaien door middel van een Peltier element. Dit element zet warmte om in energie. Als de bovenkant van de kachel een temperatuur bereikt van ongeveer 50 graden is er al voldoende energie opgewekt op het elektromotortje van de ventilator te laten draaien.

 

Werking van het Peltier element

Het Peltier effect is al in 1821 ontdekt door de Duitse wetenschapper  Thomas Seebeck. Vandaar dat het ook wel het “Seebeck-effect” wordt genoemd. Door een warmteverschil wordt er een elektrische stroom opgewekt. Dit betekent eigenlijk dat als je de ene kant van het element warm maakt en de andere kant van het element koud, er een stroom gaat lopen door het element.

 

Heel technisch gezien

peltier element

Het element is een thermo elektrische module, opgebouwd uit een bovenlaag en een onderlaag met daartussen halfgeleiders. Dit zijn de N en P materialen. Het N materiaal bestaat uit vrije elektronen, deze elektronen zijn negatief geladen, in het P materiaal ontbreken deze elektronen en is daar door positief geladen. Als er nu 1 kant wordt verwarmd, gaan de elektronen zich verplaatsen van het N materiaal naar het P materiaal. Dus de vrije elektronen gaan naar het P materiaal waar elektronen ontbreken. Omdat de elektronen zich gaan bewegen ontstaat er een elektrische spanning. 

 

Ben je overtuigd en wil je ook graag meer rendement uit je kachel halen, neem dan eens een kijkje op onze website; 
Klik hier voor ons assortiment.