Toggle Nav
Winkelwagen

Voorkom tocht in je woning

Waarschijnlijk hebben we er allemaal wel eens mee te maken tocht in je woning. Er is niets zo vervelend als tocht. Je zit lekker in je luie stoel of gezellig op de bank en dan voel je die koude luchtstroom langs je huid gaan. Waar komt dat toch vandaan en wát kun je er aan doen.

Ramen isoleren

 venster isolatie folie

Tegenwoordig zijn de meeste woningen voorzien van dubbel geïsoleerd glas. Mocht je dit nog niet hebben maar het zit wel in je planning om dit te gaan doen, dan zijn hier goede subsidie regelingen voor. Op energiebesparing zijn subsidies te krijgen tot wel € 2.800,-Voor welke subsidie je in aanmerking zou kunnen komen kun je lezen op energiesubsidiewijzer

Is je budget niet toereikend maar heb je wel enkelgasramen waar veel kou van af komt? Dan is isolatiefolie hiervoor een goed alternatief. Eigenschappen van isolatiefolie voor enkelglas zijn:

 

-  Het vormt een onzichtbare luchtisolatiebuffer;
-  Het is vergelijkbaar met een extra glaslaag;
-  Eenvoudig en onzichtbaar aan te brengen met transparante dubbelzijdige plakband;
-  Door middel van een föhn wordt de folie afgevlakt en strak tegen het raam geplaatst.

 

Heb je last van tocht via je raamkozijnen? Dan zijn hiervoor isolatietape en/of tochtstrips verkrijgbaar. Ze zijn eenvoudig te monteren en kosten weinig. Dit zijn eenvoudige oplossingen om het comfort in je woning te verbeteren.

 

Deuren isoleren

Vaak komt de meeste tocht via de deuren. Heb je bijvoorbeeld op de 2e verdieping de slaapkamerramen openstaan voor frisse lucht, dan kan het maar zo gebeuren dat het dan gaat tochten bij je kamerdeur beneden. Je kunt natuurlijk de ramen dicht doen maar dat gaat dan weer ten koste van de frisse lucht die je op de bovenverdieping juist wilde hebben.

Deuren isoleren

Een oplossing hiervoor zijn dorpelstrips. Deze dorpelstrips of deurborstels zijn in diverse soorten en maten te verkrijgen. 

 

Er zijn deurborstels: 

- voor (langharig) tapijt;
- voor laminaat;
- die je moet schroeven en borstels die kun je plakken;
- met een veermechanisme voor oneffen vloeren;
- die je tegen de deur schroef of borstels die je onder de deur kunt schroeven;

 

deurdranger

Een deurborstel is een ideale en gemakkelijke oplossing om geen last meer te hebben van tocht via de onderkant van de deur. Een ander voordeel van een deurborstel onder de deur is dat de warmte langer blijft hangen in bijvoorbeeld je woonkamer. Omdat het langer warm blijft in je woonkamer, zal de thermostaat minder vaak worden aangesproken en zal de kachel hierdoor minder snel aanslaan. Dat is weer energiebesparend.

 

Heb je aan de onderkant van de deur een deurborstel geplaatst dan moet de deur ook gesloten zijn. Anders heeft het geen zin. Bewust of onbewust wordt vaak vergeten om de deur te sluiten. Door het plaatsen van een deurdranger kun je dit voorkomen. Een deurdranger is gemakkelijk te plaatsen op of bij het scharnier van je deur. De deur zal dan altijd automatisch sluiten. 

 

Brievenbusklep

Via de brievenbus komt er ook altijd veel kou in je woning. Doormiddel van een brievenbusklep met borstel hou je de kou buiten. Een ander voordeel van deze brievenbusklep met borstel is dat de warmte beter binnen blijft. De thermostaat zal hierdoor minder snel worden aangesproken, de kachel zal minder vaak aanslaan dus ook nu ben je weer energie aan het besparen. Tegenwoordig hebben we ook de Ecoflap, dit is een brievenbusklep die doormiddel van de wind sluit. Met andere woorden, hoe meer wind buiten, hoe meer de brievenbusklep afsluit, hoe minder tocht binnen. Hoe dit precies is zijn werk gaan vertel ik je in mijn blog; Ecoflap

 

Radiatoren isoleren

 radiator folie

Er is een aantal mogelijkheden om meer rendement te behalen uit je kachelradiator. Om te beginnen (tevens de goedkoopste handeling) hang geen gordijnen voor je kachelradiator. Gordijnen werken isolerend. Gordijnen hang je bijvoorbeeld voor je glazen schuifpui om de kou tegen te gaan. Dit werkt goed, toch? Dat betekent, als gordijnen isoleren, en deze voor de radiator hangen, de warmte van de radiator ook achter de gordijnen blijft zitten als deze dicht zijn. Dat is rendementsverlies. Deze warmte kun je beter gebruiken in de woning.

 

Het volgende waar de kachelradiator zijn warmte aan verliest is de muur. Voel in je woning maar eens aan de muur, deze voelt koud aan. Veel warmte van de radiator gaat verloren via de muur en dat is zonde. Je kunt dit heel simpel oplossen door het plaatsen van radiatorfolie aan de achterkant van de radiator. Radiatorfolie vermindert warmteverlies. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de warmte aan de achterkant van de radiator wordt teruggekaatst richting je woonkamer en dus niet verdwijnt in de koude muur.

 

Radiatorfolie is gemakkelijk op maat te knippen. Met het bijbehorende dubbelzijdige tape of afscheurbare magneetstrip (het merk ecosavers werkt met magneettape) is radiatorfolie snel geplaatst aan de achterkant van je radiator. Zie ook het Youtube filmpje  Radiatorfolie plaatsen

 

Zo zie je maar weer dat met een aantal goedkope handelingen de meeste tochtproblemen verholpen kunnen worden. Hoe minder tocht in je woning hoe beter de warmte in je woning blijft zitten. Dat betekent dat de thermostaat minder wordt aangesproken, waardoor de kachel veel minder vaak zal aanslaan. Op jaarbasis valt hierdoor veel geld te besparen. Het geld dat je besteedt om tocht in je woning te voorkomen is in een zeer korte tijd weer terugverdiend. En na terugverdienen komt verdienen, toch??

 

Sluiten